Aydınlatma Sistemleri

İç mekanlarda olduğu gibi dış mekanlarda da kaynağından gelen ışık verimli kullanılmalı ve tüm alan aydınlatılabilmelidir. Dış mekanlarda kullanılan aydınlatma çözümleri için aşağıdan yukarıya değil, yukarıdan aşağıya doğru üstü kapalı lambalar kullanılmalıdır. Aynı şekilde gece kullanılan reklam panoları, anıtlar vb. gibi aydınlatmalar da aynı yönde yukarıdan aşağıya olmalıdır ki ışık daha verimli kullanılabilsin.

Dış Mekan Aydınlatmasında Işık Kirliliği

Dış mekan aydınlatmaları, aydınlatma ihtiyacınındışında, dekoratif amaçlı da kullanılmaktadır. Ayrıca büyük şehirlerde ve metropollerde sıklıklakullanılan ve çoğu zamangereksiz olan

aydınlatmanın ışık kirliliğine neden olduğu bilinmektedir. Çoğu bina çevresinin aydınlatmasında ve sokak aydınlatmasında ışık kirliliği kaygıları göz ardı edilmektedir.

Işık kirliliğinin nedenleri olarak; yol, cadde, sokak, park, bahçe, binaların dış cephe leri, reklam panoları, binaların iç cephe aydınlatmaları ışık kirliliğinin başlıca nedenlerindendir. Çoğu ülkede ışık kirliliğine karşı önlemler alınmış, geceleri gökyüzünün karanlık, ancak kullanım alanlarının aydınlık olması yönünde aydınlatmaların kullanılması, sadece güvenlik ve iyi görmeyi sağlamak amacıyla kullanılması yönünde bir yol izlenmekte, böylece enerjinin tasarrufu sağlanmaktadır.

Dış mekan aydınlatmaları, oldukça fazla enerji harcanmasına neden olmaktadır. Günümüzde bu yönde yapılan çalışmalar artmakta, tasarrufa yönelik dış mekan aydınlatmaları kullanılmaktadır. Bazı dış mekan aydınlatmaları gün ışığına bağlı olarak fotoselli şekilde çalışır. Hava karardıkça aydınlatma sistemleri çalışır, gün ışığıyla birlikte elektrik kesilir. Gün ışığının veya ay ışığının mekanı aydınlatmasına bağlı olarak da aydınlatmanın gücü otomatik olarak fotoseller sayesinde ayarlanır.

Güneş Enerjisi ile Aydınlatma

Güneşin çok büyük bir enerji kaynağı olmasından dolayı, ısı enerjisi elektrik enerjisine dönüştürüldüğünde, yeni bir aydınlatma elemanları kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle bahçelerde kullanımı yaygınlaşan gündüz güneş enerjisini biriktirip gece aydınlık sağlayan dış mekan aydınlatmaları kullanılmaya başlanmıştır. güneşin batmasıyla otomatik olarak devreye giren bu aydınlatma elemanları oldukça fazla enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bu aydınlatma elemanları, sadece 2 saatlik güneş şarjıyla bütün bir gece aydınlatma sağlarlar. Kablolama daha gerektirmeyen bu aydınlatmalar duvara monte edilebilir ya da çime, toprağa saplanarak kullanılabilir.

 

Led ile Dış Mekan Aydınlatma

Performansı yüksek, uzun ömürlü kullanımlı ve elektrik enerji tüketimi oldukça düşük olan LED’ler de dış mekan aydınlatmalarında tercih edilmelidir. Tabela, yön levhaları, yürüyüş yolları, kapı girişleri, trafik ışıkları, bina aydınlatmaları vb. alanlarda LED ile aydınlatma kullanılmaktadır.

 

Güvenlik Amaçlı Bahçe ve Sokak Aydınlatması

Bahçelerde yapılan dış mekan aydınlatması, evlerin daha güzel görünmesini sağlar, fonksiyonel olarak bahçelerin kullanımını artırır ve en önemlisi de daha fazla güvenli olmasını sağlar.

Garaj önleri aydınlatabilir ve ayrıca güvenlik katmak için evlerin karanlık olan her yanını aydınlatmak gerekebilir. Enerji tasarrufu sağlamak amaçlı, fotoselli aydınlatmalar kullanırsanız sadece yaklaşan birisi olduğu zaman bu ışık devreye girecek ve yine güvenlik amaçlı aydınlatmanız daha tasarruflu bir şekilde başarıya ulaşacaktır.

Zaman saatleri kullanarak, siz evde olmasanız bile evin iç ve dış aydınlatmalarını ayarlayabilir, zamanlı olarak yanıp sönmelerini sağlayabilirsiniz. Aydınlatma elemanları olarak dış mekan armatürleri nden yaralanabilirsiniz.

Sokaklar niye karanlık?